Τι είναι; Η «γρίπη κέτωσης», κέτο-γρίπη είναι μία κατάσταση, που τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της γρίπης, και υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη της κετογονικής διατροφής. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:  πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης, κράμπες, ναυτία, έλλειψη πνευματικής διαύγειας (brain fog), διαταρραχές ύπνου, μειωμένη σωματική απόδοση.… Περισσότερα →

Όταν ξεκινάει κανείς την κετογονική διατροφή αναρωτιέται τι ακριβώς μπορεί να φάει, για να είναι μέσα στα μάκρος του (Βλ. «Macros,…») και κυρίως πως μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση λίπους. Το πιο εύκολο είναι να γυρίσει τη διατροφική πυραμίδα ανάποδα. Επιλέγουμε λοιπόν τρόφιμα με υψηλά λιπαρά, μέτρια πρωτεϊνη και χαμηλούς υδατάνθρακες.… Περισσότερα →

Δεν είναι απλά μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων Σε μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων μειώνεται η πρόσληψη υδατανθράκων, αλλά όχι σε τέτοια βαθμό, ώστε ο οργανισμός να παράγει κετόνες. Γι’ αυτό το λόγο όταν κάποιος ακολουθεί μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων εξακολουθεί να μην νιώθει διαύγεια, να νιώθει κούραση σε αντίθεση με την κετογονική διατροφή όπου νιώθει κανείς γεμάτος ενέργεια και βιώνει πνευματική διαύγεια.… Περισσότερα →

ΟΡΙΣΜΟΣ Κετογονικής Διατροφής: Είναι μια διατροφή στην οποία περιορίζεται η πρόσληψη υδατανθράκων με στόχο να δωθεί ώθηση στον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τα λίπη ως κύρια πηγή ενέργειας αντί για τους  υδατάνθρακες. Το συνθετικό κέτο- προέρχεται από τη λέξη κετόνες (μικρά μόρια καυσίμου που ονομάζονται κετονικά σώματα).… Περισσότερα →

Με αφορμή το πρόσφατο άρθρο του Δρ Γιάννη Ιωαννίδη “Φιάσκο υπό κατασκευή? Όσο η πανδημία του κορονοϊού εξελίσσεται, παίρνουμε αποφάσεις χωρίς αξιόπιστα δεδομένα” – ας δούμε τις συνέπειες αυτής της αβεβαιότητας στη ζωή μας, το στρες που μπορεί να προκαλέσει και τους τρόπους που μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση προς όφελος μας.… Περισσότερα →

Είναι η ρινική αναπνοή η πρώτη γραμμή άμυνας κατά του κορονοϊού; Ο μηχανισμός του Covid-19 παραμένει άγνωστος και δεν είναι γνωστό αν η αναπνοή μέσω της μύτης μπορεί να αναστείλει αυτόν τον ιό. Ωστόσο, είναι λογικό να αναπνέουμε μόνο μέσω της μύτης, δεδομένου ότι η πρωταρχική άμυνα ενάντια των αερομεταφερόμενων ιών είναι στη μύτη και όχι στο στόμα, η αναπνοή μέσω της μύτης μπορεί να στηρίξει τη φυσική αντίσταση του σώματος σε μόλυνση.… Περισσότερα →

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2016 εξέτασε 19 μελέτες κοόρτης με περισσότερους από 68000 συμμετέχοντες όπου οι 16 βρήκαν αντίστροφη συσχέτιση χοληστερόλης και θνησιμότητας. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη η LDL χοληστερόλη τόσο μικρότερη η θνησιμότητα. Γιατί όμως η LDL θεωρείται “κακή”? Ο όρος χοληστερόλη συνήθως αναφέρεται εσφαλμένα στις λιποπρωτεΐνες που κυκλοφορούν στον οργανισμό.… Περισσότερα →

Ζυμωμένο σκόρδο! Η καλύτερη αντιβίωση χωρίς υπερβολή. Must για κάθε σπίτι! Το σκόρδο από μόνο του είναι αντιμικροβιακό κι αντιβιοτικό. Το κάνουμε ζυμωμένο για να: το κάνουμε προβιοτικό, με όλα τα οφέλη που έχει αυτό στο έντερο, στο ανοσοποιητικό και γενικά στον οργανισμό μας αυξήσουμε τη βιοδιαθεσιμότητα και απορρόφηση του το κάνουμε πιο ήπιο στη γεύση και στη μυρωδιά προς τρίτους το κάνουμε πιο εύπεπτο για το στομάχι κι έντερο το έχουμε πάντα σε ποσότητα καθαρισμένο κι έτοιμο για όταν το χρειαστούμε, αφού έτσι κρατάει χρόνια Χρησιμοποιούμε μόνο άλμη 3-5% (30-50γρ αλάτι καλά διαλυμένα σε 1 λίτρο νερό).… Περισσότερα →