Ζυμωμένο σκόρδο! Η καλύτερη αντιβίωση χωρίς υπερβολή. Must για κάθε σπίτι!

Το σκόρδο από μόνο του είναι αντιμικροβιακό κι αντιβιοτικό. Το κάνουμε ζυμωμένο για να:

  • το κάνουμε προβιοτικό, με όλα τα οφέλη που έχει αυτό στο έντερο, στο ανοσοποιητικό και γενικά στον οργανισμό μας
  • αυξήσουμε τη βιοδιαθεσιμότητα και απορρόφηση του
  • το κάνουμε πιο ήπιο στη γεύση και στη μυρωδιά προς τρίτους
  • το κάνουμε πιο εύπεπτο για το στομάχι κι έντερο
  • το έχουμε πάντα σε ποσότητα καθαρισμένο κι έτοιμο για όταν το χρειαστούμε, αφού έτσι κρατάει χρόνια

Χρησιμοποιούμε μόνο άλμη 3-5% (30-50γρ αλάτι καλά διαλυμένα σε 1 λίτρο νερό). Είναι απ’τα πιο εύκολα ζυμωμένα λαχανικά γιατί είναι σχεδόν αδύνατον να μουχλιάσουν ή να χαλάσουν.

Πρέπει οι σκελίδες να είναι κάτω από την επιφάνεια του νερού γι’αυτό τα βαζάκια από πάνω τις πιέζουν.
Μόλις αρχίσει η ζύμωση βγάζουν αέρια και αφρίζουν. Αν το υγρό φουσκώσει πολύ και ξεχειλίζει,  με ένα δοχείο από κάτω μαζεύουμε τα υγρά, και συμπληρώνουμε με νέα άλμη για να παραμένουν καλυμμένα τα σκόρδα.

Καλύτερα να είναι στο σκοτάδι ή σε σκοτεινό μέρος ή τουλάχιστον να μην τα χτυπάει άμεσα ο ήλιος.
Χρειάζονται τουλάχιστον 3 εβδομάδες ζύμωση αλλά εξαρτάται πολύ από τη θερμοκρασία. Όταν είναι έτοιμα σταματάνε να βγάζουν αέρια. Σημαίνει ότι έχουν φάει όλα (ή σχεδόν όλα) τα σάκχαρα. Μπορούμε να τα αφήσουμε 2 μήνες για σιγουριά.

Μετά από 1-2 εβδομάδες αναλόγως θα αρχίσουν να γίνονται μπλε (αναλόγως τη περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα) που είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα βακτήρια τρώνε τα σάκχαρα και κάνουν το περιβάλλον όξινο το οποίο αντιδρά με τα θειώδη του σκόρδου και τα κάνει μπλε.

Μετά το τέλος της ζύμωσης μπορούμε να τα αφήσουμε έξω με κλειστό το καπάκι, δεν χαλάνε. Αλλά μπορούμε να τα βάλουμε και στο ψυγείο αν τα προτιμάμε κρύα. Στο ψυγείο κρατάνε χρόνια.

Έχουν ξινή και λίγο αλκοολική γεύση, δεν καίνε σχεδόν καθόλου στο στόμα και δεν βρωμάνε σχεδόν καθόλου στην αναπνοή.

Στη φωτογραφία το αριστερό δοχείο είναι βιολογικά (BIO 1.5lt) και έγιναν εντελώς μπλε μετά από 3 εβδομάδες.Το δεξί (3lt) είναι κανονικά κι έχουν πάρει ελαφρώς μια μπλε χροιά.
Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα η διαφορά των βιολογικών.

Δοσολογία ως αντιβιοτικό:  5-10 μέτριες σκελίδες δύο φορές την ημέρα για 10-15 μέρες.