Δεν είναι απλά μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων

Σε μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων μειώνεται η πρόσληψη υδατανθράκων, αλλά όχι σε τέτοια βαθμό, ώστε ο οργανισμός να παράγει κετόνες. Γι’ αυτό το λόγο όταν κάποιος ακολουθεί μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων εξακολουθεί να μην νιώθει διαύγεια, να νιώθει κούραση σε αντίθεση με την κετογονική διατροφή όπου νιώθει κανείς γεμάτος ενέργεια και βιώνει πνευματική διαύγεια. Σε μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων ο οργανισμός βρίσκεται ακόμα σε μια γκρίζα ζώνη. Από τη μία η πηγή ενέργειας από τους υδατάνθρακες είναι μειωμένη, αλλά όχι τόσο δραστικά, και από την άλλη η κατανάλωση λίπους δεν είναι τόσο αυξημένη ώστε να αρχίσει ο οργανισμός να χρησιμοποιεί μια νέα πηγή ενέργειας, τις κετόνες. (βλ. «Τι είναι η κετογονική διατροφή»)

 

Κρέας, Κρέας και πάλι Κρέας

Η κετογονική δεν είναι διατροφή που βασίζεται στη ζωική πρωτεΐνη, δηλαδή στην κατανάλωση κρέατος. Πολλοί πιστεύουν πως η κετογονική διατροφή συνίσταται στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γαλακτοκομικών και κρέατος, γεγονός που δεν ισχύει. Μια ισορροπημένη κετογονική διατροφή βασίζεται στη μεγάλη κατανάλωση λίπους και μέτρια κατανάλωση πρωτεΐνης. (βλ. «Macros») Υπάρχει επίσης και  χορτοφαγική εκδοχή με κατανάλωση φυτικών ελαίων που είναι όμως αρκετά περιοριστική και χρήζει απαραίτητη τη λήψη συμπληρωμάτων.

Κέτωση όχι κετοξέωση

Η διατροφική κέτωση δεν έχει σχέση με την κετοξέωση και είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τις διαφορές τους. Η κετοξέωση είναι μία οξεία επιπλοκή του διαβήτη, όπου το σώμα παράγει υπερβολική ποσότητα κετονών. Εκδηλώνεται όταν, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, η ινσουλίνη μειώνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και τα επίπεδα των κετονών στο αίμα αυξάνονται και προκαλούν κετοξέωση. Αυτά τα επίπεδα κετονών είναι πάρα πολύ υψηλότερα σε σχέση με αυτά που επιτυγχάνει κανείς στη διατροφική κέτωση. Η διατροφική κέτωση είναι μια φυσική μεταβολική κατάσταση. Περισσότερες πληροφορίες: https://www.ketogenic-diet-resource.com/ketoacidosis.html

Η κετογονική διατροφή είναι δύσκολη

Η κέτο είναι απλή διατροφή. Σε αυτόν, όπως και σε άλλους ιστότοπους θα βρείτε πληροφορίες και συμβουλές, όμως μην περιμένετε μασημένη τροφή. Καθένας μαθαίνει με το δικό του τρόπο, ανακαλύψτε κι εσείς το δικό σας. Διαβάστε, ενημερωθείτε, ερευνήστε και κυρίως μη φοβάστε να ρωτήσετε.

Αφιερώστε το χρόνο και επενδύστε στην υγεία σας! Μην τα παρατάτε με την πρώτη δυσκολία! Όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας! Είμαστε εδώ για να εμψυχώσουμε, να δώσουμε έμπνευση και να βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε! Κάθε αρχή… και εύκολη!