Ο όρος μάκρος (macros) στο πλαίσιο της διατροφής αποτελεί συντόμευση του όρου μακροθρεπτικά στοιχεία (macronutrients). Τα μακροθρεπτικά στοιχεία είναι αυτά που δίνουν ενέργεια (θερμίδες) στον οργανισμό, δηλαδή οι υδατάνθρακες (Υ), οι πρωτεϊνες (Π) και τα λίπη (Λ). Τόσο οι Υ όσο και οι Π μας δίνουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ το Λ 9 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό, να υπολογίσει και να αναλύσει κανείς τα μάκρος στα πλαίσια μιας κετογονικής διατροφής, μια και πρέπει να βρεθεί η ισορροπία/αναλογία ανάμεσα σε υδατάνθρακες, πρωτεϊνη και λίπος για να μπει και να παραμείνει κανείς σε κέτωση και να μετατρέψει το σώμα του σε μηχανή καύσης λίπους.

 

Μιλάμε λοιπόν για:

Μάκρος τροφών: περιεκτικότητα τροφίμου σε Υ, Π και Λ.

Ατομικά μάκρος: τα ποσοστά ημερήσιας κατανάλωσης μακροθρεπτικών στοιχείων (Υ, Π, Λ) ανάλογα με την ηλικία, το ύψος, το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα και τους στόχους του κάθε ατόμου.

Τα ιδανικά μάκρος για τη κετογονική διατροφή, όπως αυτή ορίζεται σε αυτό τον ιστότοπο, ως ποσοστά των θερμίδων των ατομικών μάκρος του κάθε ατόμου, είναι:

  • 80% λίπος                     15% πρωτεϊνη                  5% υδατάνθρακες
  • Για μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων (low carb) προτείνονται: 65 % λίπος                     25% πρωτεΐνη                  10% υδατάνθρακες.

Για να υπολογίσουμε τα ατομικά μάκρος χρησιμοποιούμε το https://keto-calculator.ankerl.com/

Για να μετράμε τα μάκρος των τροφών που καταναλώνουμε καθημερινά χρησιμοποιούμε εφαρμογές, όπως το  Yazio και το Titroo (ελληνικά) ή My fitness pal,  Crononeter, Fatsecret  και πολλά άλλα (αγγλικά).  Βρείτε εσείς πιο σας βολεύει!

Καλό μέτρημα!